5 Mart 2009 Perşembe

DİŞ HEKİMLİĞİNDE FOTOĞRAF

Diş hekimliğinde klinik fotoğraf çekimleri , hekim ile teknisyen arasında en iyi iletişim vasıtasıdır. Digital Fotoğraf Teknolojinin gelişmesi bu iletişimi hızlandırmış ve kolaylaştırmıştır. Ancak bu tip fotoğraflar, fotoğrafçılıkta macro çekim diye adlandırılan yakından çekim ile gerçekleştirildiği için macro çekim için özel olarak üretilmiş fotoğraf ekipmanları ve bunları kullanabilmek için konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Bu bilgiler ve ekipmanlar doğru kullanıldığında olması gerektiği gibi dişin üç boyutu , gerçek rengi ve detayları fotoğrafa yansıtılmış olur.
Macro Fotoğraf Çekim Teknikleri
Macro ya da diğer adıyla Close up çekimler genel olarak çekilecek konuya 20 cm den fazla yaklaşılarak yapılan çekimlerdir. Diş Çekimi için bundan daha da fazla yaklaşmak gerekmektedir. Fotoğraf makinelerinde kullanılan objektiflerde Örneğin: (50mm veya 18-135mm zoom) konuya en fazla 40-50cm yaklaşılabilir.Bundan daha fazla yaklaşıldığında flu yani net olmayan fotoğraflar elde edilir. Bunun için macro çekim için özel üretilmiş konuya 1cm’ e kadar yaklaşmaya olanak veren, Nikon firmasının ürettiği netliği en üst düzeye çıkartan 1:1 kopyalama oranına sahip micro objektifleri bulunmaktadır.

AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED, Dünyanın ilk makro lensi Nikon Sessiz Dalga Motoru (SWM) ve Titreme Azaltıcı Sistem (VR) ile...

Bu objektiflerin bir farkı da f:32 diyafram değerine ulaşabilmesidir.Çünkü Kısık diyaframlarda netlik artar.Macro çekimlerde makinemizin en kısık diyafram değeri seçerek bu oranda da enstantene değerimizi düşürürüz. Nikon SLR (Objektifi değişebilen) fotoğraf makinelerinde A Modu ile En kısık diyafram yani f:32 seçilerek enstantene makineye bırakılabilir.Ayrıca bu objektiflerde elimizdeki titremelerden kaynaklanacak netsizliği engelleyen VR sistemi bulunmaktadır.. Bu aşamada ışık olgusu da önemlidir. Kısık diyaframlara ulaşabilmek için yüksek ışık kaynağına ihtiyaç duyulur.
Spot ışığı ,floresan ışıkları insan gözü için yeterli gözükse de fotoğraf makinesi için yeterli olmamaktadır.
Ayrıca bu ışıkların renk ısıları düşük olduğu için (3200-4300K gibi) dişin gerçek rengini yansıtamaz ve hatalara neden olabilirler.Bunun için en güçlü ve doğal ışık kaynağı olan güneşi taklit eden flaşlar (5600K) en ideal ışıklandırmayı sağlarlar.Genelde makinelerin üstündeki ya da sonradan takılan flaşlar cepheden aydınlatma yaptıkları için dişin üç boyutunu yok ederler.Ayrıca bu tip aydınlatmada gölgeler ve yanıltıcı lekeler oluşur.Bunu engellemek için de objektifin iki yanına bağlanan eş zamanlı patlayarak gölgeleri engelleyen ve üç boyutu algılatan ikiz flaş sistemleri bulunur.Nikon’un R1C1 Close up flaş kitiyle bu nitelikte fotoğraflar çekmek mümkündür.İşte bu ekipmanlar ve yukarı da bahsettiğimiz bu çekim teknikleri ile en ideal diş fotoğraflarına ulaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder